Vecka 7

Ingen Gravatar

Vitsippor

Så ska där vi börjar den här veckan? Med våren naturligtvis har det kommit till Bryssel, som ni kan se.

Tidigare nämnde jag Ixelles dammar och jag beslutade att ta reda på mer om denna mycket vackra del av Bryssel. Vi måste gå tillbaka ett par år i början och se var i Bryssel kommer ifrån. Staden är faktiskt byggd på en flodbädden eller våtmark ursprungligen. Ordet Bryssel verkar komma från en gammal nederländska ordet (Broek sel hem i träsket) betyder just detta. Floden Senne spelar en viktig roll i grundandet av staden. Officiellt detta hände i år 979. Längs stränderna växte en viktig handelsväg mellan Brygge och Gent , och Köln . Den handel gjorde i Bryssel expandera snabbt. Idag med över 70, 000 utlänningar bor / arbetar i Bryssel staden spelar fortfarande en viktig kommersiell roll i Europa. Naturligtvis EU: s institutioner är också en viktig del av detta.

De Dammarna i Ixelles

Tillbaka till dammar av Ixelles har dessa skonas av en 19th-talet kampanj för torkning av våtmarkerna i Maalbeek dalen mellan klostret La Cambre och Flagey torget .

Abbey of La Cambre

De erbjuder en unik arkitektonisk och konstnärlig miljö. Dammarna är en förlängning av de ursprungliga trädgårdar Abbey. Perfekt för en art nouveau promenad, med som främsta representant för denna stil, byggandet av det nationella radio-och TV institutet på Place Flagey. Här finns också en marknad på lördagar, ganska trevligt att besöka (timmar :08-13).

Går eller springer är en normal övning för oss och denna söndag gjorde vi en trevlig promenad nära Seneffe. Här hittade vi ett mästerverk av klassisk arkitektur, är grå-sten slottet Seneffe, ett måste se. Slottet har fina exempel på 18th-talets parkett, trä lister, gjutning, möbler och bestick. Slottet innehåller också en unik Silvermuseet och en härlig park.

Castle of Sennefe

På vägen tillbaka besökte vi den imponerande St Gertruds Cathedral i Nivelles från 1046. Katedralen är väl värt ett besök och det är mycket nära till Bryssel, bara ½ timme rakt söderut i staden.

St Getrude domkyrka

Lunch tid på en lokal restaurang i Nivelles där vi hade Stoemp som är en maträtt i köket Belgien och Nederländerna . Den består av mosad eller mosade potatis , andra rotfrukter och kan även innefatta grädde , bacon , örter och kryddor . Det serverades med korv och bacon, helt på den tunga sidan men välsmakande.

Stoemp

Grimbergen blond

Den här veckan valde jag en av de så kallade Abbey öl. Det är en serie starka ales men de är inte gjorda i kloster. Du kan säga att det är de kommersiella bryggerierna svar på Trappist. Vissa har namn som indikerar en affärsrelation mellan ett kloster och en kommersiell bryggeri. Flera av dessa kloster faktiskt brygga tidigare och tanken är att klostret björnar är bryggt med hjälp av gamla recept. De Norbertine klostren Leffe och Grimbergen, till exempel, har royalty avtal med bryggerier. En av dessa öl är Grimbergen Blond, en genomsnittlig öl (6,7%) bryggt av Alken-Maes Brewery idag ägs av Carlsberg. De brew även andra kända öl som Maes Pils, Kronenbourg (som också ägs av Carlsberg), Ciney bland andra. Detta öl har vissa likheter med Leffe Blond. Det är en dock lite sötare och ganska bra.

Närmaste veckorna:

  • EU fortsatte
  • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Moules och andra skaldjur
  • The Blue Forrest
  • Kultur
  • Marknader
  • Politik

Fakta i veckan,

Dryck, Grimbergen Blond, 6,7% Abbey öl

Mat, Stoemp med korv och bacon

Plats, Dammarna i Ixelles med marknaden

Point of Interest: S: ta Gertruds katedralen i Nivelles och slottet i Sennefe

Skriv Friendly
Det här inlägget postades i Weekly rapporter och taggade , , , . Bokmärk permalänk .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>