Vecka 25

Ingen Gravatar

I helgen tog vi, för första gången, en utflykt upp till Ardennerna. Vi programmerade GPS för Dinant. Denna stad innebär två saker, åtminstone, Sex och öl! Tyvärr Sax och öl.

Saxofoner över denna plats

Inga ledtrådar? Om jag nämner Leffe och saxofon, betyder ringer några klockor? Den lilla staden ligger vid floden Meuse i provinsen Namur (bara en timmes bilfärd från Bryssel). Det är hemstad för Adolphe Sax. Sax uppfann saxofonen, bland andra instrument, som patenterades 1846.

I Dinant hittar du också klostret Notre Dame de Leffe, som grundades 1152. Som många andra kloster som de bryggt öl. De hade några grova gånger under åren och klostret förstördes av översvämningar, bränder, krig och det var också helt öde under den franska revolutionen. Munkarna gav inte upp, de kom tillbaka och ombyggda lokalerna och 1902 var det igång igen. Idag Leffe öl bryggs på Stella Artois bryggeriet i Leuven av ägarna Anheuser-Busch InBev (en av de största bryggerierna i världen). Redan 1952 undertecknades ett avtal, som är tänkt att vara den första i sitt slag, mellan Leffe Abbey och bryggeriet att betala royalty för att använda namnet Leffe. Tillsammans med namnet Abbey beers en ny kategori av öl föddes. Idag Affligem, Grimbergen och Corsendonk har liknande avtal med respektive Abbeys.

Notre-Dame och Citadellet i Dinant

Stadens landmärke är Collegiate Church of Notre-Dame. Den byggdes om i gotisk stil på sina gamla grunden efter fallande stenar från den intilliggande klippan delvis förstörts tidigare romansk stil kyrka i 1227.

Ovanför kyrkan kan du se den befästa citadellet som byggdes först på 11-talet för att styra Meuse-dalen. En linbana finns under högsäsong att ta besökare från Notre-Dame till toppen av citadellet.

Vi hade lunch på Café Leffe, en av de många Leffe barer och restauranger som du hittar runt Belgien. Det ligger i ett bra läge med utsikt över floden. God mat och service gjorde det en trevlig paus innan vi hit vägen och började en 8 K promenad runt omgivningarna. Vädret var mycket otillförlitliga denna lördag. Mellan sol och hagel storm lyckades vi hitta vår väg tillbaka till bilen, mycket våt. Förutom en hel del vatten vi såg också några belgiska "Blues", en fisketävling i Leffe floden (vi inte stanna för att ta reda på vem som vann).

The Green Walk del två

På söndagen fortsatte vi vårt uppdrag att gå runt Bryssel på Green Walk. Den följande delen av sträckan var helt nästan 12K (det sa 8.5K i bipacksedeln). Som misstänkte en mycket grönare bana jämfört med en från förra veckan. Promenad / run tog oss genom flera parker Parc de Ruddebeek, Parc Malou, Parc de Wolouwe, Parc Seny, Parc Ten Reuken, Foret de Soignes och vi slutade i Etangs de Boitsfort.

The Green Walk del två

Ett par saker att tänka på om du planerar att göra den gröna Walk, ibland vägen delar sig, en för vandrare och en för cyklister. Du kan missa några intressanta sevärdheter genom att göra så. I det här avsnittet följer rutten för cyklar annars kommer du att missa väderkvarnen Moulin Brulé Hof Ter Musschen (se walk 18).

Vi gick snart den välkända gamla järnvägen (Bryssel-Tervuren) som vi följt under flera kilometer. När vi nådde Tervuren Avenue såg vi Spårvägsmuseet (som vi ännu inte har besökt ännu). Vi passerade ett par restauranger längs vägen (föreslår att du får den officiella broschyr / karta för Green Walk, kan också hämtas också från deras sajt använder länken i sista veckor blogg).

Vi passerade denna gammal vattenkvarn igen, kanske någon känner igen den från en annan promenad (vecka 18), Le Moulin de Lindekemale - nu en restaurang.

Le Moulin de Lindekemale

Leffe Radieuse

Leffe Radieuse 8,5%. Ölet har en mycket fin röd färg och en söt smak, kryddig med viss bitterhet. Det kan vara en av de bättre Leffe öl, inte alltför illa men fortfarande långt efter de bästa öl.

Anders tar en paus

Tack, det är allt för denna vecka.

Kommande veckor:

  • EU fortsatte
  • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Mer skaldjur
  • Ost
  • Parker
  • Kultur
  • Marknader
  • Politik

Fakta i veckan;

Drink, Leffe Radieuse 8,5%

Plats, Cafe Leffe, Dinant

Point of Interest: Dinant, The Ardennes

Print Friendly
Det här inlägget postades i Weekly rapporter och taggad , , . Bokmärk permalänk .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>