Vecka 45

Ingen Gravatar

Vad finns i Leuven?
A / Regionens största och äldsta universitet (Katholieke Universiteit Leuven)
B / Världens största bryggeri grupp (Anheuser-Busch InBev)
C / UNESCO: s världsarvslista (The Grand Beguinage of Leuven)

Vandra i Begijnhof

Bara en kort (30 km) bilresa norr öster om Bryssel är huvudstad i provinsen Vlaams-Brabant i den flamländska regionen i Belgien. Det är en gammal stad redan nämnt 891 när vikingarna var runt området. I det 18th århundradet Leuven blev ännu viktigare som en följd av blomstrande bryggeriet nu heter AB InBev, och vars flaggskepp öl, Stella Artois, bryggs i Leuven.

Staden skadades kraftigt under båda världskrigen, men på nytt bygga upp av olika välgörenhetsorganisationer.

Town Hall i Leuven

Det finns mycket att se ut som stadshuset på Grote Markt med monumentala Peterskyrkan mittemot. Voirste Huys (främre huset) är väl kända framför stadshuset och stod färdig 1469 och bär ett visst inflytande från Bryssel. Det var skadad under krigen, men byggdes om.

Peterskyrkan i Leuven

Idag Leuven är en student stad med en mycket livlig bar scenerna däribland Belgien längsta bar och den minsta. 37,00 elever med mer än 5000 internationella dem och med en personal på 10.000 människor är det en stor högskola. Naturligtvis University byggnaderna (en del från 1425) är också en dominerande del av staden.

En av många universitetsbyggnader

En annan intressant del av staden är The Grand Beguinage of Leuven (Groot Begijnhof). Det är en välbevarad och helt återställd historiska kvartalet innehåller ett dussin av gator i södra centrala Leuven.

Begijnhof

Med cirka 300 lägenheter i nästan 100 hus, är det en av de största kvarvarande Béguinages i Låga länder. Den Béguinage sträcker sig på båda sidor om floden Dijle, som delar sig i två kanaler inuti Béguinage och bildar sålunda en ön. Tre broar förbinder de delar av Béguinage.

Begijnhof och river Dijle

Den fullständiga Béguinage ägs av University of Leuven och används som ett campus, särskilt för bostäder studenter och akademiska gäster. Den byggdes omkring 1232 och är idag ett UNESCO: s världsarvslista.

Som förklaras i en tidigare blogg (från Brygge) de Beguines inte var en religiös order men ett samhälle av kvinnor som på grund av krig och andra problem vände sig bort från världen och ägnade sig att leva i ödmjukhet, där Gud hade sin plats. Det fanns också mystiska ingredienser med ecstasy och visioner under sina tjänster.

Öl: Stella Artois 5,2% idag bryggs i över en miljard liter per år. Under 2007 var "lugnande dyra" slogan tappas, och ordet "Stella" har undvikits i annonserna.

Stella Artois

Detta har setts som en reaktion på lager uppfattade samband med aggression och berusningsdrickande i Storbritannien, där det är smeknamnet "hustrumisshandlare".

Stella Artois är ett av världens mest sålda öl och finns i mer än 80 länder. Det är en typisk lager väl lämpad för en grundläggande måltid. Inget speciellt men ändå en av de bästa vardagliga öl.

Kommande veckor:
• EU har fortsatt
• I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
• Mer fisk och skaldjur
• Ost
• Parker
• Kultur, underhållning
• Markets
• Politik

Fakta i veckan,
Dryck, Stella Artois 5,2%
Plats, Leuven
POI: Grand Beguinage of Leuven

Utskriftsvänlig
Detta inlägg är publicerat i Weekly rapporter och taggade , , . Bokmärk permalink .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>