Vecka 47

Ingen Gravatar

Det är dags att titta in Belgien och dess historia efter nästan ett år här. Jag bestämde mig för att undersöka bakgrunden till den befintliga smältdegel av språken franska, nederländska och tyska. På franska Holland kallas les Pays-Bas (bokstavligen översatt "Den låga länderna"). Hur kunde detta hända? Det finns också en större afrikanskt samhälle. Wikipedia hjälpte mig.

Låga länder

Historiskt, var Belgien, känd som de låga länderna består av Nederländerna och Luxemburg. Regionen kallades Belgica på latin på grund av den romerska provinsen Gallia Belgica som täckte mer eller mindre samma område. Från 16-talet fram till belgiska revolutionen 1830, när Belgien avskiljdes från Nederländerna, var många strider mellan europeiska makter kämpade på området Belgien, vilket den kan dubbade slagfält i Europa, ett anseende förstärks av de båda världskrigen.

Staty i Ixelles

Konferensen i Berlin av 1885 överlät kontrollen över Kongo Fristaten till kung Leopold II som sin privata egendom. Congo var främst en källa till intäkter från elfenben och gummi produktion. Under en tid var en internationellt ramaskri oro för extrema och barbariska behandling av den kongolesiska befolkningen under Leopold II, som ledde den belgiska staten att ta ansvar för regeringen i den kolonin i 1908, hädanefter kallad Belgiska Kongo.

Belgiska Kongo

Efter invasionen av tyskarna under första världskriget gjorde Belgien kontroll över Ruanda-Urundi (Rwanda-Burundi i dag) som senare fick i uppdrag till Belgien 1924 av Nationernas Förbund. I efterdyningarna av första världskriget var de preussiska distrikten Eupen och Malmedy annekterades av Belgien 1925, varigenom förekomsten av en tyskspråkig minoritet. Belgiska Kongo blev självständigt 1960 och Ruanda-Urundi följde med sin självständighet två år senare.

Då saker och ting började hända som ledde till EU och anledningen till att jag är hennes.

EU-flaggan

Belgien gick Nato som en av grundarna och bildade Benelux grupp av nationer med Nederländerna och Luxemburg. Belgien blev en av de sex ursprungliga medlemmarna i Europeiska kol-och stålunionen 1951 och Europeiska atomenergigemenskapen och Europeiska ekonomiska Communit y, som inrättades 1957. Den senare är nu Europeiska unionen, som Belgien värd stora förvaltningar och institutioner.
De förhärskande (2007) utländska medborgare var Italienska (171.918), franska (125.061), nederländska (116.970), marockanska (80.579), Spanska (42.765), turkiska (39.419) och tyska (37.621). Invandrare sedan 1945 och deras ättlingar uppskattas av 2008 ha bildat 22% av den totala befolkningen.
Denna information fick mig att sätta upp följande strävan att besöka typiska restauranger från alla dessa nationaliteter här i Bryssel!
I helgen började jag med en italiensk ett i Saint Gilles, Monticelli. Utifrån inget speciellt, ser ut som en typisk nedgånget café här i Bryssel. Inuti fanns ett gammalt biljardbord täckt av en stor duk och ett par tabeller.

Monticelli

De gör ingenting så att det ser trevligt men maten är något annat. Den låga profilen familjens kök är extremt bra. Vi delade en stor Mozzarella di Bufala, Saltimbocca alla romana och Conchiglioni al gorgonzola.

Mozzarella di Bufala

Till efterrätt delade vi en lime ostkaka med en espresso. Allt tillagas till perfektion och var gott. Maten var också mycket prisvärd ca 10-14 € för huvudrätt. Stora delar och de talade engelska. Menyn ändras på en daglig basis, men du måste boka bord. Naturligtvis ett italienskt vin för att se och vi valde husets vin från Farnese en Montepulciano d'Abruzzo. En mjuk mycket sympatisk vin.

Lambic Chapeau Abricot

Öl är fortfarande på dagordningen varje helg. Min fru frågade varför jag aldrig skrev om frukt öl. Okej så jag smakade en Lambic Chapeau Abricot 3,5%? Detta kommer från de Troch bryggeri och är söt, men öl inte riktigt. Den är lätt och drickbart, men en räcker. Jag sparar banan en för senare!

Kommande veckor:
• EU har fortsatt
• I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
• Mer fisk och skaldjur
• Ost
• Parker
• Kultur, underhållning
• Markets
• Politik

Fakta i veckan,
Dryck, Lambic Chapeau Abricot 3,5%
Plats, Restaurant Monticelli, (28A rue de Lombardie 1060 Bruxelles, Telefon: 02.534.35.85)
Mat: Saltimbocca alla romana och Conchiglioni al gorgonzola

Utskriftsvänlig
Detta inlägg är publicerat i Weekly rapporter och taggade , , . Bokmärk permalink .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>