Vecka 49

Ingen Gravatar

Efter en solid engelsk lagad frukost åkte vi iväg till Antwerpen, huvudstad i Flandern. Staden ligger bara 45 minuter bort med tåg från Bryssel, men känns som ett annat land alltogether. Vi kom med tåg till den imponerande Centralstationen. Inuti hittade vi två monumentala neo-barock fasader, en stor metall-och glas kupol med en guldpläterad och marmor inredning.

Centralstationen i Antwerpen

Antwerpen Zoo ligger precis bakom stationen och grundades 1843. Det är en av de äldsta Zoo finns i världen och välkänd för sin höga nivå på forskningen och bevarande. Men det var alldeles för kallt för ett besök den här gången.

Den största shoppinggatan börjar Meir inte långt från stationen, som tar besökaren till den historiska gamla stan. Denna gata, delvis fotgängare, är en av de trevligaste shoppinggatorna jag har sett hittills här i Belgien. Det är rymligt med alla affärer du behöver för ditt lördag shoppingrunda.

Boerentoren

På vägen upp till den gamla stan passerar du den äldsta skyskrapa i Europa, kallad Boerentoren också KBC tornet, en 26 våningar bygga i 1932.

Belgien är känt för sina fantastiska Grand Place-liknande fyrkanter. Grote Markt i Antwerpen är också imponerande med en rådhuset i renässansstil.

Town Hall, Grote Markt Antwerpen

Framför är den legendariska hjälten Brabo som besegrade jätten som vaktar korsningen av floden Schelde. Om resenären inte betala vägavgift, skar han av sin hand. Istället Brabo krossade jätte och högg av hans hand och genom det i floden, därav namnet Antwerpen, från holländska handen werpen.

Cathedral of Our Lady i Antwerpen

Runt hörnet från torget är katedralen i Our Lady, en fantastisk gotisk katedral med en storslagen exteriör och stora interiör med verk av Rubens som The Uppfödning av Korset, The Descent från korset, uppståndelsen och Assumption.

Grote Markt i Antwerpen

Det finns ett par andra kyrkor att titta på också, som St James 'Church som innehåller grav Rubens och kyrkan St Paul i närheten.

Steen, Antwerpen Castle

Nej långt bort, står nere vid älven Antwerpen slott. Byggd i en tid då de flesta slott och andra bostäder som normalt byggdes av trä, var stenen byggnad i Antwerpen Castle ett imponerande landmärke. Känd som 't Steen (The Stone) den står vid floden och en gång utgjorde en del av stadens befästningar. En varm dryck nu behövs så hittade vi en intressant liten café, La Lombardia eller ingefära Love ( http://www.gingerlove.be/tour/ ) en vegetarisk plats med en massa spännande drinkar och snacks.

En av många madonnor

Antwerpen är också hemstad för den stora flamländska barockens målaren Peter Paul Rubens så missa inte ut på de kulturella möjligheterna som det Royal Museum of Fine Arts med den gamla mästarna Rubens, Van Dyck, Tizian. Den tidigare hem Rubens i Rubenshuis är nu ett museum. Den Plantin-Moretus Museet innehåller en enastående samling av tryckmaterial. Inte bara hysa de två äldsta överlevande tryckpressar i världen och kompletta uppsättningar av formar och matriser, har också ett omfattande bibliotek, en rikt dekorerad inredning och hela arkiv Plantin verksamheten, som fördes in på UNESCO: s världsarvslista år 2001 som ett erkännande av deras historiska betydelse kan vara väl värt ett besök.

de Koninck

Det finns också öl som bryggs i Antwerpen tog Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat) och jag ett glas de Koninck 5% belgiska Ale. Inte mycket att prata om. Det är en anständig pilsner som öl, dock bättre än både Jupiler och Stella.

Het Elfde Gebod, Kathedraalcafé

Innan du beger dig tillbaka till Bryssel hade vi middag på gamla och restaurangen Het Kathedraalcafé (Torfbrug 10) även känt som Het Elfde Gebod (den 11: e budet) med ett trevligt utbud av Trappist öl och flamländska mat. Inredningen var säker annorlunda. Maten var god även om det var en fullsatt lördag eftermiddag tjänsterna var godtagbar.

Kommande veckor:

  • EU fortsatte
  • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Mer skaldjur
  • Ost
  • Parks
  • Kultur, Comics
  • Marknader
  • Politiska

Fakta i veckan,

Drick; de Koninck 5%, belgiska Ale

Plats; La Lombardia / Ingefära Love, Het Kathedraalcafé  

POI: Antwerpen (se ovan)

Utskriftsvänlig
Detta inlägg är publicerat i Weekly rapporter och taggade , , . Bokmärk permalink .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>