Vecka 49

Ingen Gravatar

Efter en gedigen engelska kokta frukost vi leds till Antwerpen, huvudstad i Flandern. Staden ligger bara 45 minuter bort med tåg från Bryssel, men känns som ett annat land alltogether. Vi anlände med tåg till den imponerande centralstationen. Inuti hittade vi två monumentala nybarock fasader, en stor metall-och glaskupol med en guldpläterad och marmor inredning.

Centralstationen i Antwerpen

Antwerpen Zoo ligger precis bakom stationen och grundades 1843. Det är en av de äldsta djurpark är i världen och känd för sin höga forskning och bevarande. Men det var alldeles för kallt för ett besök denna gång.

Den största shoppinggatan börjar Meir inte långt från stationen, som tar besökaren till den historiska gamla stan. Denna gata, delvis fotgängare, är en av de trevligaste shoppinggatorna jag har sett hittills här i Belgien. Det är rymliga med alla butiker du behöver för din lördag shoppingrunda.

Boerentoren

På vägen upp till gamla stan passerar du den äldsta skyskrapa i Europa, kallad Boerentoren också KBC Tower, en 26 våningar hög byggnad bygga i 1932.

Belgien är känt för sina anmärkningsvärda Grand Place-liknande rutor. Grote Markt i Antwerpen är också imponerande med ett rådhus i renässansstil.

Rådhuset, Grote Markt Antwerpen

Framför är den legendariska hjälte Brabo som besegrade jätten som vaktade korsningen av floden Schelde. Om resenären inte betala vägavgift, skar han av sin hand. Istället Brabo krossade jätten och högg av hans hand och genom den i floden, därav namnet Antwerpen, från holländska handen werpen.

Cathedral of Our Lady i Antwerpen

Runt hörnet från torget är Cathedral of Our Lady, en fantastisk gotisk katedral med en storslagen exteriör och stor interiör med verk av Rubens som The Uppfödning av korset, The Descent from the Cross, Uppståndelsen och antagandet.

Grote Markt i Antwerpen

Det finns ett par andra kyrkor att titta på också, som St James 'Church som innehåller grav Rubens och kyrkan St Paul i närheten.

Steen, Antwerpen slott

Inget långt borta, står nere vid floden Antwerpen slott. Byggd vid en tidpunkt då de flesta slott och andra bostäder som normalt byggdes av trä, var sten byggnad i Antwerpen slott en slående landmärke. Känd som 't Steen (Stenen) det står vid floden och en gång en del av stadens befästningar. En varm dryck var nu behövs så vi hittade en intressant liten kafé, La Lombardia eller Ginger Love ( http://www.gingerlove.be/tour/ ) en vegetarisk plats med mycket spännande drycker och snacks.

En av många madonnor

Antwerpen är också hemstad den store flamländska barocken målare Peter Paul Rubens så inte miste om de kulturella möjligheter som den kungliga konstmuseet med den gamla mästarna Rubens, Van Dyck, Tizian. Den tidigare hem Rubens i Rubenshuis är nu ett museum. Den Plantin-Moretus Museet innehåller en exceptionell samling tryckmaterial. Inte bara hysa de två äldsta bevarade tryckpressar i världen och kompletta uppsättningar av formar och matriser, det har också ett omfattande bibliotek, en rikt dekorerad interiör och hela arkiv Plantin verksamheten, som var inskrivna på UNESCO: s världsarvslista under 2001 som ett erkännande av deras historiska betydelse kan vara väl värt ett besök.

de Koninck

Det finns också öl som bryggs i Antwerpen, tog Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat) och jag ett glas de Koninck 5% belgisk ale. Inte mycket att prata om. Det är en anständig pilsner som öl, men bättre än både Jupiler och Stella.

Het Elfde Gebod, Kathedraalcafé

Innan tillbaka till Bryssel hade vi middag på och gamla restaurang Het Kathedraalcafé (Torfbrug 10) även känd som Het Elfde Gebod (den 11: e budordet) med ett bra utbud av Trappist öl och flamländska mat. Inredningen var säker annorlunda. Maten var bra även om det var ett trångt lördag eftermiddag tjänster var acceptabelt.

Närmaste veckorna:

  • EU fortsatte
  • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Mer skaldjur
  • Ost
  • Parker
  • Kultur, Serier
  • Marknader
  • Politik

Fakta i veckan,

Drick; de Koninck 5%, belgisk ale

Plats; La Lombardia / Ginger Kärlek, Het Kathedraalcafé  

POI: Antwerpen (se ovan)

Skriv Friendly
Det här inlägget postades i Weekly rapporter och taggade , , . Bokmärk permalänk .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>