Vecka 49

No Gravatar

Efter en solid engelska kokta frukost vi leds till Antwerpen, huvudstad i Flandern. Staden ligger bara 45 minuter bort med tåg från Bryssel, men känns som ett annat land alltogether. Vi anlände med tåg till den imponerande centralstationen. Inuti hittade vi två monumentala nybarock fasader, en stor metall-och glaskupol med en förgylld och marmor interiör.

Centralstationen i Antwerpen

Antwerpen Zoo ligger precis bakom stationen och grundades 1843. Det är en av de äldsta Zoo i världen och kända för sin höga nivå av forskning och bevarande. Men det var alldeles för kallt för ett besök den här gången.

Den största shoppinggatan, Meir börjar inte långt från stationen, som tar besökaren till den historiska gamla stan. Denna gata, delvis fotgängare, är en av de trevligaste shoppinggatorna jag har sett hittills här i Belgien. Det är rymligt med alla affärer du behöver för din lördag shoppingrunda.

Boerentoren

På vägen upp till gamla stan passerar du den äldsta skyskrapa i Europa, Boerentoren även kallat KBC torn, en 26 våningar hög byggnad build 1932.

Belgien är känt för sina fantastiska Grand Place liknande rutor. Grote Markt i Antwerpen är också imponerande med ett rådhus i renässansstil.

Rådhuset, Grote Markt Antwerpen

Framför är den legendariske hjälten Brabo som besegrade jätten som vaktar korsningen av floden Schelde. Om resenären inte betalar vägtull, skar han av sin hand. Istället Brabo krossade jätten och högg av hans hand och genom den i floden, därav namnet Antwerpen, från holländska sidan werpen.

Cathedral of Our Lady i Antwerpen

Runt hörnet från torget är Cathedral of Our Lady, en fantastisk gotisk katedral med en storslagen exteriör och stor interiör med verk av Rubens exempel Lyfta av det argt, Nedstigningen från korset, uppståndelsen och antagandet.

Grote Markt i Antwerpen

Det finns ett par andra kyrkor att titta på också, som St James 'Church som innehåller grav Rubens och kyrkan St Paul i närheten.

Steen, Antwerpen Castle

Inget långt bort, nere vid floden står Antwerpen slott. Byggt i en tid då de flesta slott och andra bostäder var vanligtvis byggda av trä, sten byggnad i Antwerpen slott var ett imponerande landmärke. Känd som 't Steen (The Stone) den står vid floden och en gång var en del av stadens befästningar. En varm dryck var nu behövs så vi hittade en intressant liten kafé, La Lombardia eller Ginger Kärlek ( http://www.gingerlove.be/tour/ ) en vegetarisk plats med massor av spännande drinkar och snacks.

En av många madonnor

Antwerpen är också hemstad för den stora flamländska barockmålaren Peter Paul Rubens så missa inte ut på de kulturella möjligheter som Royal Museum of Fine Arts med de gamla mästarna Rubens, Van Dyck, Titian. Den tidigare hem Rubens de Rubenshuis är nu ett museum. Den Plantin-Moretus Museet innehåller en enastående samling av utskriftsmaterial. Inte nog med att hysa de två äldsta tryckpressar i världen och kompletta uppsättningar av formar och matriser, den har också ett omfattande bibliotek, en rikt dekorerad inredning och hela arkiv Plantin verksamheten, som inskriven på UNESCO: s världsarvslista 2001 som ett erkännande av deras historiska betydelse kan vara väl värt ett besök.

de Koninck

Det finns också öl som bryggs i Antwerpen, den Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat) och jag tog ett glas av de Koninck 5% belgisk Ale. Inte mycket att tala om. Det är en anständig pilsner som öl, men bättre än både Jupiler och Stella.

Het Elfde Gebod, Kathedraalcafé

Innan du beger dig tillbaka till Bryssel hade vi middag på och gamla restaurang Het Kathedraalcafé (Torfbrug 10) även känd som Het Elfde Gebod (den 11: e budet) med ett fint urval av Trappist öl och flamländska mat. Inredningen var säker annorlunda. Maten var bra även om det var trångt lördag eftermiddag tjänsterna var acceptabelt.

Kommande veckor:

  • EU fortsatte
  • I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Mer skaldjur
  • Ost
  • Parker
  • Kultur, Serier
  • Marknader
  • Politik

Fakta i veckan;

Drick; de Koninck 5%, belgisk Ale

Plats; La Lombardia / Ingefära Kärlek, Het Kathedraalcafé  

POI: Antwerpen (se ovan)

Print Friendly
Detta inlägg är publicerat i veckorapporter och taggade , , . Bokmärk den permalänk .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>