Vecka 31

No Gravatar

Den varma hösten fick ett abrupt slut i veckan när kraftiga vindar och kraftigt regn drabbade större delen av Europa och även i Bryssel. Så vad göra då? Inomhusaktiviteter är ett alternativ och det finns en hel del att välja mellan. Jag bestämde mig för att börja med vissa kulturella företag. Bryssel har en hel del museer flera av dem är belägna i Mont des Arts (Kunstberg) konststaden staden.

Utsikt från Kunstberg över gamla stan

På denna lilla kulle med utsikt över staden är hem för Magritte Museum, BELvue, Coudenberg (tidigare kungliga palatset), ING kulturcentrum, kyrkan St Jean sur Coudenberg, Museum of Musical Instruments, Den protestantiska kapell, Kungliga biblioteket, torget, Bozar, Cinematiek, Museum of National Bank, Riksarkivet och Museum of Fine Arts. Med Bryssel kortet är det möjligt att köpa 24-48-72 timmes fri tillgång till över 30 museer i Bryssel, inklusive de på Kunstberg. Inkluderat i detta pass är också gratis transport under perioden. Kortet kostar 20 € för 24 timmar och poster är normalt 5-9 €.

La Maison des Brasseurs

Men eftersom öl har varit typ av ett tema i mina bloggar, bestämde jag mig för att göra Brewery Museum mitt första besök här regnig söndag. La Maison des Brasseurs är en av de många imponerande byggnader på Grand Place. Bryggeriets hus byggdes 1695-1698 och är säte för de belgiska Brewers. Öl har en lång historia och kom från det gamla Mesopotamien flera 1000 år f.Kr. sedan över Babylon till Egypten och slutligen till Spanien, Rom och Grekland. Efter nedgången av det romerska riket Abbeys blev centrum för öl kulturen. Användningen av humle infördes 1364 av den romerske kejsaren. Populariteten av öl växte snabbt i England och Tyskland. Engelsmännen tog också öl med dem till Amerika år 1620.

Gamla bryggeriet

Louis Pasteur upptäckte olika typer av jästceller och fann att inte alla av dem var lämpade för jäsning. Detta startade ett sökande efter den perfekta jäst för bryggeriindustrin. Idag öl är den näst mest populära drycken efter te. Tillsammans med vatten, malt och humle jäst kommer sedan att omvandla socker till alkohol och koldioxid. Jästen är alltid fortplantas från en huvudkultur för att kunna garantera en konstant smak och arom. På grund av det faktum att jästen beter sig olika på temperaturen finns det tre typer av jäsnings topp (högt), botten (låg) och spontan.

Öl jargong: vad etiketterna innebär

Lambic

Den mest vin som öl produceras var som helst i världen. En förvärvad, men mycket god smak, är dessa öl kvar i öppna kärl i vindar av bryggerier, där de jäsa spontant på grund av jäst i luften.

Oude Gueuze

Detta är den äkta smaken av Bryssel och Payottenland, en flaska, mousserande blandning av ek-åldrades lambics med en spritsig, stickande, syrlig och unika smak.

Faro

En typ av Lambic sötad med farinsocker.

Veteöl

Molnigt, söt och kryddig, ljus ale (4-5,5 procent) bryggt med 30 procent vete.

Oude Kriek

Detta är en ovanlig form av cherry-syrad Lambic till stor del ersatts av söta kommersiella versioner. Använda frukt till smak ölet tros antedatera användningen av humle.

Oud bruin

Ölet är mörkt, medelstyrka (5,5-6,5 procent) som kommer från sydväst Flandern. Den bästa av dem är sura från att blanda två år gamla ek-åldrarna ale.

Trappistöl

Samlingsnamn för öl bryggs på de sju godkända kloster bryggerier (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren och La Trappe i Holland).

Abbey Beers

Samlingsnamn för öl bryggs i ett partnerskap med ett kloster.

Dubbel / Dubbel

Mörk, medelstyrka (6-7,5 procent) Abbey öl som inte bryggs av munkar, men imitations kloster stilar.

Tripel / Triple

Bärnstensfärgad kraftig (7,5-9,5 procent) Abbey öl

Abt / Fyrbäddsrum, är Ultra starköl Abt den mörkare av de två och det är i första hand används för att beskriva trappistöl från Westvleteren 12 och La Trappe Quadruple men också Abbey öl från St Bernardus 12.

La Trappe Tripel

Ölet här veckan är La Trappe Tripel 8%, detta är tänkt att vara en av de bättre från La Trappe dock användningen av koriander (inte min favorit ört) ger det en kryddig karaktär. Lite till bitterljuva för min smak.

Affligen Triple

Jag testade också Affligem Tripel 9,5% som jämförelse. Denna top of the line Abbey öl var mer i min smak, lite kryddig med en bitter och torr smak.

Kommande veckor:

  • EU fortsatte
  • I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
  • Mer skaldjur
  • Ost
  • Parker
  • Kultur, Serier
  • Marknader
  • Politik

Fakta i veckan;

Drick; La Trappe Tripel 8%, Affligem Tripel 9,5%

Plats: La Maison des Brasseurs på Grand Place

Print Friendly
Detta inlägg är publicerat i veckorapporter och taggade , . Bokmärk den permalänk .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>