Vecka 52

Ingen Gravatar

"Museum Night Fever" var tillbaka på lördag den 3 mars 2012 med museer som du aldrig har sett dem förut! Kolla in det på: http://www.museumnightfever.be/en/ och spara datum för nästa år.

Museum Night Fever

Inte mindre än 24 Bryssel museer stannade öppet fram till småtimmarna på morgonen för ett udda program händelser, en gnistrande vinter cocktail av utställningar, konserter, föreställningar, video, workshops och DJs! Gratis flygbussar från STIB drivs tre olika rutter.

Skrämmande

När museerna stängt sina dörrar på 1:00, var den natten bara börjat för alla ungdomar och personer med en hel del uthållighet ... det var dags att extiorisera på dansgolvet alla intryck från museerna. I två olika platser: säkringen (techno), som nyligen röstades fram som bästa belgiska klubben genom tiderna, och Du Night Club (kommersiell / hus), dansen hjärtat av Bryssel enormt efter att man när förinställd.

Kultur och museer är inte alla att Bryssel har att erbjuda. Staden är också grönare än du kanske tror, ​​med över 8.000 hektar grönområden. De tar i form av parker, skogar och de Foret de Soignes, täcker halva regionen totalt. Grönområden fördelas ojämnt kring huvudstadsregionen Bryssel, 70% av dem är i de yttre förorterna, medan endast 10% återfinns i stadens centrum.

Park Woluwe

Den här veckan vill vi rekommendera en fyra färdväg timmars cykling som täcker större delen av "Grönland". Leden börjar vid Flagey i Ixelles, tacklar små vägarna fram till Boulevard du Triomphe, fortsätter gruvarbetare vägar parallella med Chaussee de Wavre tills Parc de Woluwe uppnås.

Tervuren cykeltur 40K

Här kan du ta en paus och besök Musée du Spårvagn, www. trammuseum brussels.be / Sedan, som på räls, (spårvagn 44 går längs) cykeln körfält fortsätter på Avenue de Tervueren hela vägen till Kolonienpaleis i Duisburg. Palace är en del av Kungliga museet för Centralafrika, www. africamuseum. vara / .

Afrika Museum

Ta en annan välförtjänt paus om det kittlar din fantasi. Dessutom, väl värda att utforska är det omgivande parklandskapet och många dammar. Ringa in hela parken, från här på äventyret börjar. Lustfyllda grönska omger spåret tillbaka genom ett spektakulärt vackert arboretum ( www Arboretum -.. Tervuren vara / ) Och den stora skogen skogen, den Sonian Forest. Skogen består huvudsakligen av bokar och ekar, flera träd är mer än 200 år gamla, mycket bred och höga.

Sonian Förrest

Vid sidan av ridvägar stora koppar bokarna bilda vackra skog gardiner. Den Sonian Forest tjänade under en längre period som en exklusiv jaktmark för adeln, men är idag öppen för allmänheten, kors korsas av vägar för fotgängare, cyklister och ryttare.

Enkel rolig cykling

Forest de soigné

Fastställs i ett nord västlig riktning och du kommer alltför snart att nå Bois La Cambre strax söder om Ixelles dammar och mållinjen i Flagey.

Ixelles dammar och Flagey

Unna dig en pint på den irländska puben de Valera-talet och om det är en helg kanske också en välförtjänt söndag Roast.

Gulden Draak

Jag fick också tid att smaka en riktigt stark öl denna vecka Gulden Draak (Triple mörkret 10,5%) som fått sitt namn till förgyllda statyn på toppen av Belfry i Gent. Det var typ en speciell öl med en söt Carmel och maltig smak. Det hade också någon bitterhet och alkoholen kommer i slutet och slå dig, ta hand. Utformningen av flaskan är enorm.

Fakta i veckan,

Drick; Gulden Draak 10,5% mörk Triple

Plats, Tervuren 40K på cykel

POI: Museum Night Fever (en gång om året ett måste)

Utskriftsvänlig
Tagged , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , | Lämna en kommentar

Vecka 51 weekendresa till Spanien

Ingen Gravatar

Ett år har gått och vi är fortfarande i Bryssel. Det finns ännu mycket att upptäcka, men en av fördelarna med staden (vilket kan låta konstigt) är att det är så enkelt och prisvärt att lämna, Så förra helgen tog vi en 2 timmars något flyg till Malaga för mindre än € 90 pp

Rio Hozgarganta i Los Alcornocales

Vädret var soligt och milt, liksom svenska sommaren är som bäst. Om du har tid och känner för en kort paus följande aktivitet paketet kommer att ge dig den perfekta mixen av natur vandrings-och lata dagar på stranden till en mycket rimlig kostnad:

Hyr en bil på flygplatsen och chef för Jimena ligger vid ingången till nationalparken, Los Alcornocales.

Kör en timme i riktning mot Cadiz / Alcaciras. Stäng av betal-vägen i Sotogrande, avfart 132, om jag minns rätt. Gå inlandet mot Castellar och därefter följ anvisningarna för att Jimena.

Jimena de la Frontera är en historisk by som ligger cirka 35 mil inåt landet från San Roque på vägen och järnvägen till Ronda .

Vid Jimena slottet

Omgivet av Los Alcornocales Natural Park och cirka 200 meter över havet, är Jimena en överraskande kontrast till kust rikedomen av den närliggande golf och polo bälte i det exklusiva området Sotogrande nedan.

Olof Palme torg i Jimena

Med en nuvarande befolkning på drygt 9000 invånare (några 1.000 av dem är utländska medborgare - många brittiska), dess smala kullerstensgator och vitkalkade andalusiska hus, behåller det säkert sina byn atmosfär och är en fröjd att besöka.

Utsikten från Casa Henrietta

Vi rekommenderar dig att bo på Casa Henrietta. Fråga efter rum 4 eller 9, de har en terrass med spectuclar utsikt över landskapet. Vi betalade bara € 65 för ett dubbelrum med frukost. Tillbringa en dag eller att utforska byn och parken. Tid är den natursköna tågresa till Ronda något utöver det vanliga.

Another view från Casa Henrietta

Den här tiden på året den svenska stämningen längtar efter sol och barfota gå på sandstränder, en dag eller två på Costa del Sol kan övervinna detta längtan. Vi har två rekommendationer i fråga om boende, kolla upp dem på www.booking.com Den första är ett fyrstjärnigt hotell, H10 Estepona Palace.

Estepona Palace, inifrån och tittar ut

Det brukar ta dig mer än tre fjärdedelar av en timme att köra dit från Jimena. De erbjuder en bra styrelse värde halv (103 Euro/2pers. Totalt).

Estepona med la Concha i bakgrunden

Alla rum har balkong med havsutsikt ochSCHWEIZISKA havet erbjuder härliga promenader, kan stranden bli bogserade för miles.

Estepona Palace

Vår andra valet ligger i Torremolino S med en enkel tillgång till flygplatsen.

Vi bodde på La Barracuda ett par gånger, trots att du har ett tidigt plan att fånga dig ändå kanske kan njuta av en sista körning längs stranden på morgonen med en efterföljande dopp. Troligtvis hittar du en parkeringsplats, off season även en fri en.

Anders bland palmer i Torremolinos

Hotellet är lite nedgånget dock och frukost är inget särskilt men du kommer fortfarande att ha den viktiga havsutsikt (fråga efter ett rum med utsikt över poolen, och du kommer att få Havsutsikt också). Generöst ingår i priset (€ 62/2pers.) Är förutom en stor flaska vatten, en ganska flavorsome Cava och en fruktskål.

Det är fantastiskt, det rekreation och äventyr du kan uppleva på bara en helg.

Utskriftsvänlig
Tagged | Leave a comment Postat i Weekendresor | taggade | Lämna en kommentar

Vecka 50

Ingen Gravatar

Förra veckan var Valentine då blommor, kort och presenter sändes för att fira dagen för kärlek. Saint Valentine, i en av många legender, var en präst i Rom som i hemlighet gift älskare. Innan han blev dödad att han skrev ett kärleksbrev till dotter till fångvaktaren och undertecknade det din Valentine. Traditionen att fira din älskade februari den 14: e startade under 19-talet i USA och blev snabbt en stor successaround världen.

Valentine par, bättre en kyss i skogen sedan tio på din hand!

Men jag missade det på grund av resa men å andra sidan, i min mening, är Valentine och nyårsafton för den delen för amatörer.

Jordekorre

I skogen här i Belgien ser vi detta små djur som körs överallt. I Storbritannien såg vi främst de Grå ekorrar (ursprungligen från Nordamerika) och i Sverige har vi fortfarande har den röda ekorren eller europeiska ekorre.

Breugel linjen Pajottenland

Vi tog ut cyklar i helgen och gick under en längre (45 km) tur längs Beugelroute i Pajottenland (väster om Bryssel, en del av flamländska Brabant provins). Det är främst jordbruksmark, ganska platt och känd för sina många Lambic Breweries som Timermanns, Girardin, de Troch, Lindemans, de Neve och Eylenbosch.

Timmermans Brewery

Längs vägen finns också små byar och vissa slott. Rutten kan nås ca 15 km från centrum av Bryssel. Det är mest sannolikt möjligt att använda tåget för att få en lättare logistik med cyklar.

Vi gjorde inte hela turnén och planerar att komma tillbaka när det är lite varmare. Mer info hittar du här: Breugelroute pdf

Lamm, gör att våren inte är så långt borta

Vi har börjat lära lite franska. Hur svårt kan det vara? Som Alexander Dumas sagt Engelska dåligt talas franska. Med över 60% av ordförrådet i engelska som kommer från franska, är min fru och jag har nu en prova på det (självstudier med Michel Thomas). Eftersom den andra studerade mest språket efter engelska det talas runt om i världen i många länder som Schweiz, Quebec i Kanada och vissa platser i Afrika som Alger och Gabon. Det är det officiella språket i 29 länder inklusive det officiella språket i FN: s och några andra internationella organisationer. I Belgien 40% av befolkningen är infödda fransktalande men många av de flamländska delen folket också har franska som andraspråk. Detta innebär att ca 65% av människorna i Belgien talar och förstår språket och förhoppningsvis kommer vi att vara bland dem.

Semla-fastlagsbulle

Det är nu fastan perioden och den kommande veckan med Fat Tuesday (Fettisdagen) innebär att det är Mardi Gras festival tid här i Belgien. En av de mest kända är Carnival of Binche år 19: e -21: a februari.

Fat Tuesday är också officiella dagen av Semla i Sverige när människor äter en hel del av dessa bullar fyllda med mandelmassa och vispad grädde.

Bon Secours Blond

Ölet denna vecka kommer från Caulier Brewery i Peruwelz sydväst om Bryssel nära den franska gränsen. Bon Secours 8% är en flaska betingad blondin öl. Det är sött, maltigt öl med lite kryddig smak. Det är en anständig öl.

Kommande veckor:

 • EU fortsatte
 • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
 • Mer skaldjur
 • Ost
 • Parks
 • Kultur, Comics
 • Marknader
 • Politiska

Fakta i veckan,

Dryck, Bon Secours 8%

Plats, Bruegelroute, 45 K cykeltur i Pajottenland

POI: Lambic bryggerier i Pajottenland

Utskriftsvänlig
Tagged , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , | Lämna en kommentar

Vecka 49

Ingen Gravatar

Efter en solid engelsk lagad frukost åkte vi iväg till Antwerpen, huvudstad i Flandern. Staden ligger bara 45 minuter bort med tåg från Bryssel, men känns som ett annat land alltogether. Vi kom med tåg till den imponerande Centralstationen. Inuti hittade vi två monumentala neo-barock fasader, en stor metall-och glas kupol med en guldpläterad och marmor inredning.

Centralstationen i Antwerpen

Antwerpen Zoo ligger precis bakom stationen och grundades 1843. Det är en av de äldsta Zoo finns i världen och välkänd för sin höga nivå på forskningen och bevarande. Men det var alldeles för kallt för ett besök den här gången.

Den största shoppinggatan börjar Meir inte långt från stationen, som tar besökaren till den historiska gamla stan. Denna gata, delvis fotgängare, är en av de trevligaste shoppinggatorna jag har sett hittills här i Belgien. Det är rymligt med alla affärer du behöver för ditt lördag shoppingrunda.

Boerentoren

På vägen upp till den gamla stan passerar du den äldsta skyskrapa i Europa, kallad Boerentoren också KBC tornet, en 26 våningar bygga i 1932.

Belgien är känt för sina fantastiska Grand Place-liknande fyrkanter. Grote Markt i Antwerpen är också imponerande med en rådhuset i renässansstil.

Town Hall, Grote Markt Antwerpen

Framför är den legendariska hjälten Brabo som besegrade jätten som vaktar korsningen av floden Schelde. Om resenären inte betala vägavgift, skar han av sin hand. Istället Brabo krossade jätte och högg av hans hand och genom det i floden, därav namnet Antwerpen, från holländska handen werpen.

Cathedral of Our Lady i Antwerpen

Runt hörnet från torget är katedralen i Our Lady, en fantastisk gotisk katedral med en storslagen exteriör och stora interiör med verk av Rubens som The Uppfödning av Korset, The Descent från korset, uppståndelsen och Assumption.

Grote Markt i Antwerpen

Det finns ett par andra kyrkor att titta på också, som St James 'Church som innehåller grav Rubens och kyrkan St Paul i närheten.

Steen, Antwerpen Castle

Nej långt bort, står nere vid älven Antwerpen slott. Byggd i en tid då de flesta slott och andra bostäder som normalt byggdes av trä, var stenen byggnad i Antwerpen Castle ett imponerande landmärke. Känd som 't Steen (The Stone) den står vid floden och en gång utgjorde en del av stadens befästningar. En varm dryck nu behövs så hittade vi en intressant liten café, La Lombardia eller ingefära Love ( http://www.gingerlove.be/tour/ ) en vegetarisk plats med en massa spännande drinkar och snacks.

En av många madonnor

Antwerpen är också hemstad för den stora flamländska barockens målaren Peter Paul Rubens så missa inte ut på de kulturella möjligheterna som det Royal Museum of Fine Arts med den gamla mästarna Rubens, Van Dyck, Tizian. Den tidigare hem Rubens i Rubenshuis är nu ett museum. Den Plantin-Moretus Museet innehåller en enastående samling av tryckmaterial. Inte bara hysa de två äldsta överlevande tryckpressar i världen och kompletta uppsättningar av formar och matriser, har också ett omfattande bibliotek, en rikt dekorerad inredning och hela arkiv Plantin verksamheten, som fördes in på UNESCO: s världsarvslista år 2001 som ett erkännande av deras historiska betydelse kan vara väl värt ett besök.

de Koninck

Det finns också öl som bryggs i Antwerpen tog Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat) och jag ett glas de Koninck 5% belgiska Ale. Inte mycket att prata om. Det är en anständig pilsner som öl, dock bättre än både Jupiler och Stella.

Het Elfde Gebod, Kathedraalcafé

Innan du beger dig tillbaka till Bryssel hade vi middag på gamla och restaurangen Het Kathedraalcafé (Torfbrug 10) även känt som Het Elfde Gebod (den 11: e budet) med ett trevligt utbud av Trappist öl och flamländska mat. Inredningen var säker annorlunda. Maten var god även om det var en fullsatt lördag eftermiddag tjänsterna var godtagbar.

Kommande veckor:

 • EU fortsatte
 • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
 • Mer skaldjur
 • Ost
 • Parks
 • Kultur, Comics
 • Marknader
 • Politiska

Fakta i veckan,

Drick; de Koninck 5%, belgiska Ale

Plats; La Lombardia / Ingefära Love, Het Kathedraalcafé  

POI: Antwerpen (se ovan)

Utskriftsvänlig
Tagged , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , | Lämna en kommentar

Vecka 48

Ingen Gravatar

Bryssel i kylan ...

Det kalla vädret slog Bryssel som det gjorde med resten av Europa, ingen utväg för oss. Temperaturerna är fortfarande långt under -10 under natten, vilket var något oväntat. Normalt är mellan 1-6 grader över noll.

Bryssel Väder

Det ger oss en perfekt tillfälle att besöka några av de många museerna här i Bryssel.

Museum of Natural Science var först på dagordningen. De har en permanent utställning med markbundna mineraler, mollusker, skaldjur, insekter etc. Dinosaur Gallery, med mer än trettio kompletta skelett och många fragment dinosaurie är den största dinosaurie utställningen i Europa. The Gallery av Evolution är unik i Belgien! Inte mindre än 600 fossiler och 400 utställningar djur berättar om djurets biologiska mångfalden genom åren.

Iguanodon

Museet grundades 1846 och strax efter 1878, den största fyndet av Iguanodon fossiler (dinosaurier) hittills inträffade i en kolgruva i Bernissart i Belgien. Minst 38 Iguanodon individer upptäcktes, varav 30 (fullständiga skelett) finns utställda sedan 1882. De var ganska stora varelser 10-13m och vägde upp till 3 ton. Sedan 2007, är en helt renoverad och förstorad dinosaurie hall 4.580 m² största dinosaurie hallen i världen. Detta är definitivt värt ett besök och är mycket imponerande. Hela museet är trevligt, informativ och en dag här är väl spenderade.

Oldies men Goldies

Nästa museum besökte var Autoworld, en annan mycket imponerande utställning i Bryssel. Autoworld är en vintage bil museum och ligger i Jubilee Park precis till höger om bågen nedanför.

Den Triumphal Arch 1905

Den har en stor och varierad samling av 350 gamla bilar, europeiska och amerikanska bilar från slutet av 19th century fram till sjuttiotalet. Det sägs vara en av de största presentationen av gamla timers i världen åtminstone i Europa ändå.

De Dion-Bouton 1912

Utställningslokalen finns bilar som den ovan eactly 100 år gamla och även Minervas sådana modeller som 1928 Bentley, en 1930 Bugatti och en 1930 Cord, och flera limousiner som tillhörde den belgiska kungafamiljen. Detta var en mycket lärorik besök där du kan följa historien om bilen eftersom dess tidiga dagar. Museet är öppet alla dagar i veckan.

Sainte-Catherine plats

Till lunch åkte vi till Place Sainte-Catherine, är det ibland kallas den gamla fiskmarknaden. Dess kajer, som fylls med fiskebåtar under de första dagarna kommer du att hitta idag diverse fisk handlare och restauranger som de senaste påminnelser av den ursprungliga aktiviteten som finns på detta torg. Dessa dagar är det omgivet av några av de bästa fiskrestauranger i staden. Men inte på vår meny i dag eftersom vi hört talas om en Gourmet Burger plats, Ellis.

Ellis Gourmet Burger

De tjänar perfekta hemgjorda hamburgare i alla former och former, inklusive de med lamm, kyckling och lax. Trevligt ställe, snabb service, bra priser och mycket goda hamburgare.

Efteråt var vi svältfödda på godis, genom rekommendationen besökte vi en plats med läckra bakverk Fabrice Collignon i Ixelles.

Fabrice Collignon

Jag kommer inte nämna något om banan öl kvar från förra veckan. Gud hjälpe mig ingenting att skriva om! Men Ellis hade jag en Maredsous Blont 6% med hamburgare. Detta är en bärnstensfärgad öl. Det påminner mig om Leffe och Grimbergen Blond. Det är snarare behagligt med en söt eftersmak.

Maredsous

Kommande veckor:

 • EU fortsatte
 • På jakt efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
 • Mer skaldjur
 • Ost
 • Parks
 • Kultur, Comics
 • Marknader
 • Politiska

Fakta i veckan,

Drick; Maredsous Blont 6%

Mat: Burgers, bakverk

Plats, Ellis Gourment Burger, Place Sainte-Catherine 4, www.ellisgourmetburger.com;   Fabrice Collignon, Chaussée de Waterloo, 587, www.fabricecollignon.be

POI: Autoworld, Museum of Natural Science

Utskriftsvänlig
Tagged , , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , , | Lämna en kommentar

Vecka 47

Ingen Gravatar

Det är dags att titta in Belgien och dess historia efter nästan ett år här. Jag bestämde mig för att undersöka bakgrunden till den befintliga smältdegel av språken franska, nederländska och tyska. På franska Holland kallas les Pays-Bas (bokstavligen översatt "Den låga länderna"). Hur kunde detta hända? Det finns också en större afrikanskt samhälle. Wikipedia hjälpte mig.

Låga länder

Historiskt, var Belgien, känd som de låga länderna består av Nederländerna och Luxemburg. Regionen kallades Belgica på latin på grund av den romerska provinsen Gallia Belgica som täckte mer eller mindre samma område. Från 16-talet fram till belgiska revolutionen 1830, när Belgien avskiljdes från Nederländerna, var många strider mellan europeiska makter kämpade på området Belgien, vilket den kan dubbade slagfält i Europa, ett anseende förstärks av de båda världskrigen.

Staty i Ixelles

Konferensen i Berlin av 1885 överlät kontrollen över Kongo Fristaten till kung Leopold II som sin privata egendom. Congo var främst en källa till intäkter från elfenben och gummi produktion. Under en tid var en internationellt ramaskri oro för extrema och barbariska behandling av den kongolesiska befolkningen under Leopold II, som ledde den belgiska staten att ta ansvar för regeringen i den kolonin i 1908, hädanefter kallad Belgiska Kongo.

Belgiska Kongo

Efter invasionen av tyskarna under första världskriget gjorde Belgien kontroll över Ruanda-Urundi (Rwanda-Burundi i dag) som senare fick i uppdrag till Belgien 1924 av Nationernas Förbund. I efterdyningarna av första världskriget var de preussiska distrikten Eupen och Malmedy annekterades av Belgien 1925, varigenom förekomsten av en tyskspråkig minoritet. The Belgian Congo gained independence in 1960 and Ruanda-Urundi followed with its independence two years later.

Then things started to happen that led to EU and the reason why I am her.

EU Flag

Belgium joined NATO as a founding member and formed the Benelux group of nations with the Netherlands and Luxembourg. Belgium became one of the six founding members of the European Coal and Steel Community in 1951 and of the European Atomic Energy Community and European Economic Communit y, established in 1957. The latter is now the European Union , for which Belgium hosts major administrations and institutions.
The prevalent (2007) foreign nationals were Italian (171,918), French (125,061), Dutch (116,970), Moroccan (80,579), Spanish (42,765), Turkish (39,419) and German (37,621). Immigrants since 1945 and their descendants are estimated by 2008 to have formed 22% of the total population.
This information led me to put up the following quest to visit typical restaurants from all these nationalities here in Brussels!
This weekend I started with an Italian one in Saint Gilles, Monticelli . From outside nothing special, looks like a typical run down café here in Brussels. Inside there was an old pool table covered by a large cloth and a couple of tables.

Monticelli

They don't do anything to make it look nice but the food is something different. This low profile family kitchen is extremely good. We shared a large Mozzarella di Bufala, Saltimbocca alla romana and Conchiglioni al gorgonzola.

Mozzarella di Bufala

For dessert we shared a lime cheese cake with an espresso. Everything cooked to perfection and was delicious. The food was also very reasonably priced around 10-14€ for the main course. Large portions and they spoke English as well. The menu changes on a daily bases but you need to reserve a table. Of course an Italian wine to see and we chose the house wine from Farnese a Montepulciano d'Abruzzo. A soft very likeable wine.

Lambic Chapeau Abricot

Beer is still on the agenda every weekend. My wife asked why I never wrote about the fruit beers. Okay so I tasted a Lambic Chapeau Abricot 3,5% ? This comes from de Troch brewery and is sweet but beer not really. It is light and drinkable but one is enough. I save the banana one for later!

Coming weeks:
• EU continued
• In search for the best beer (an on-going quest for the perfect pint)
• More seafood
• Cheese
• Parks
• Culture, Comics
• Markets
• Politics

Facts of the week;
Drink; Lambic Chapeau Abricot 3,5%
Location; Restaurant Monticelli , (28A rue de Lombardie 1060 Bruxelles, Phone : 02.534.35.85)
Food: Saltimbocca alla romana and Conchiglioni al gorgonzola

Utskriftsvänlig
Tagged , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , | Lämna en kommentar

Vecka 46

Ingen Gravatar

Inte särskilt långt, är bara en halvtimme nordväst om Bryssel, den underbara staden Gent.

Sint-Michielsbrug

Många gånger förbises i förhållande till sina mer kända granne Brygge. Ghent is the capital of East Flanders and today a busy city with a port and university. What not many know is that it was one of the largest and richest cities of northern Europe during the Middle Ages. Today it is the second largest city in Belgium.

Graslei

Ordet Gent sannolikt kommer från den keltiska ordet Ganda som betyder sammanflöde och passar eftersom staden började som en lösning vid sammanfogning av floderna Schelde och Lys.

Under senare delen av 800 staden anfölls två gånger av vikingarna, men överlevde och blomstrade under 11-talet till 13-talet då staden var ännu större då London och andra till Paris som den största i Europa.

Gravensteen slott

Idag kan du fortfarande se bevis från denna period i klockstapeln och torn Saint Bavo katedralen och Saint Nicholas Church, alla imponerande skyline från dessa gyllene tider.

Tornen i Gent

The Belfry

Saint Bavo katedralen

Jag hade en läcker "Stoverij", den klassiska flamländska köttgryta, helst gjord med en generös tillägg av brunt "Trappist" (stark klosteröl) och serveras med pommes frites. Restaurangen Stropke Brassiere ( http://www.brasserietstropke.be/ ) nära slottet är ett trevligt gammalt ställe med god mat och service.

Stropke Brasserie

Folket i Gent bär stolt smeknamnet "Stropke", vilket faktiskt är den runda delen av repet genom vilket en fånge måste sticka huvudet innan de hängdes. Medborgarna i Gent fått detta namn på grund av den straffet på staden genom dess mest kända medborgare, kejsar Karl V. De har också en mycket trevlig lokalt bryggt blonda Stropke huset öl. Lite parfym i smaken men ganska trevligt. Jag försökte också en välkänd lokal en från Gent.

Öl i Ghent

Augustijn startade 700 år sedan, 1295, var Augustijner-klostret Gent skapas. Det är anledningen till att 1295 är tryckt på varje flaska av detta abbey stil öl. Idag har licens att Brewery Van Steenberge ligger några miles norr om Gent i en liten by, som heter Ertvelde. Är en mörk ale på 7% Agustijn Donkel. Det är lite ljus inte mycket komplex smak och lätt att dricka.

Kommande veckor:
• EU har fortsatt
• I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
• Mer fisk och skaldjur
• Ost
• Parker
• Kultur, underhållning
• Markets
• Politik

Fakta i veckan,
Dryck; Agustijn Donkel 7%, Stropke House öl

Mat: "Stoverij", den klassiska flamländska köttgryta (igen)

Läge; Stropke Brasserie

POI: Ghent

Utskriftsvänlig
Tagged , , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , , | Lämna en kommentar

Vecka 45

Ingen Gravatar

Vad finns i Leuven?
A / Regionens största och äldsta universitet (Katholieke Universiteit Leuven)
B / Världens största bryggeri grupp (Anheuser-Busch InBev)
C / UNESCO: s världsarvslista (The Grand Beguinage of Leuven)

Vandra i Begijnhof

Bara en kort (30 km) bilresa norr öster om Bryssel är huvudstad i provinsen Vlaams-Brabant i den flamländska regionen i Belgien. Det är en gammal stad redan nämnt 891 när vikingarna var runt området. I det 18th århundradet Leuven blev ännu viktigare som en följd av blomstrande bryggeriet nu heter AB InBev, och vars flaggskepp öl, Stella Artois, bryggs i Leuven.

Staden skadades kraftigt under båda världskrigen, men på nytt bygga upp av olika välgörenhetsorganisationer.

Town Hall i Leuven

Det finns mycket att se ut som stadshuset på Grote Markt med monumentala Peterskyrkan mittemot. Voirste Huys (främre huset) är väl kända framför stadshuset och stod färdig 1469 och bär ett visst inflytande från Bryssel. Det var skadad under krigen, men byggdes om.

Peterskyrkan i Leuven

Idag Leuven är en student stad med en mycket livlig bar scenerna däribland Belgien längsta bar och den minsta. 37,00 elever med mer än 5000 internationella dem och med en personal på 10.000 människor är det en stor högskola. Naturligtvis University byggnaderna (en del från 1425) är också en dominerande del av staden.

En av många universitetsbyggnader

En annan intressant del av staden är The Grand Beguinage of Leuven (Groot Begijnhof). Det är en välbevarad och helt återställd historiska kvartalet innehåller ett dussin av gator i södra centrala Leuven.

Begijnhof

Med cirka 300 lägenheter i nästan 100 hus, är det en av de största kvarvarande Béguinages i Låga länder. Den Béguinage sträcker sig på båda sidor om floden Dijle, som delar sig i två kanaler inuti Béguinage och bildar sålunda en ön. Tre broar förbinder de delar av Béguinage.

Begijnhof och river Dijle

Den fullständiga Béguinage ägs av University of Leuven och används som ett campus, särskilt för bostäder studenter och akademiska gäster. Den byggdes omkring 1232 och är idag ett UNESCO: s världsarvslista.

Som förklaras i en tidigare blogg (från Brygge) de Beguines inte var en religiös order men ett samhälle av kvinnor som på grund av krig och andra problem vände sig bort från världen och ägnade sig att leva i ödmjukhet, där Gud hade sin plats. Det fanns också mystiska ingredienser med ecstasy och visioner under sina tjänster.

Öl: Stella Artois 5,2% idag bryggs i över en miljard liter per år. Under 2007 var "lugnande dyra" slogan tappas, och ordet "Stella" har undvikits i annonserna.

Stella Artois

Detta har setts som en reaktion på lager uppfattade samband med aggression och berusningsdrickande i Storbritannien, där det är smeknamnet "hustrumisshandlare".

Stella Artois är ett av världens mest sålda öl och finns i mer än 80 länder. Det är en typisk lager väl lämpad för en grundläggande måltid. Inget speciellt men ändå en av de bästa vardagliga öl.

Kommande veckor:
• EU har fortsatt
• I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
• Mer fisk och skaldjur
• Ost
• Parker
• Kultur, underhållning
• Markets
• Politik

Fakta i veckan,
Dryck, Stella Artois 5,2%
Plats, Leuven
POI: Grand Beguinage of Leuven

Utskriftsvänlig
Tagged , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , | Lämna en kommentar

Vecka 44

Ingen Gravatar

Det är skönt att ha gäster och att se över platser som Brygge. Den 60 minuter med tåg från Bryssel tar dig till en av de mest populära turistattraktioner i Belgien. Everything is within walking distance from the railway station.

Minnewater

A short walk takes you to the Minnewater which used to be the landing stage of the barges or track boats that provided a regular connection between Bruges and Ghent. Idag är det en av Brygge mest romantiska vackra platser.

Begijnhof

Equally atmospheric, yet of a totally different nature, is the Beguinage. Although the 'Princely Beguinage Ten Wijngaarde', founded in 1245, is no longer occupied by beguines, but by nuns of the Order of Saint Benedict, you can still form an excellent picture of what daily life looked like in the 17th century.

Inte långt från Begijnhof är den enda bryggeriet i Brygge CityCenter den välkända Halvera Maan. De har en trevlig tur som ger en intressant inblick i bryggeriet.

Brewery "De Halvera Maan (The Half Moon) kan gå tillbaka på en mycket lång historia. Redan år 1564 staden registret nämner förekomsten av bryggeriet "Die Maene" (The Moon) på Walplein.
År 1856 Leon Maes, även känd som Henri I, blir ägare av fastigheten. Efter Henri I: s död 1867 tog hans söner Henri II och Achère över bryggeriet. Under den industriella revolutionen Henri åkte till England för att lära sig om den senaste tekniken för att kunna tillämpa det i Brygge. Han byggde en engelsk maltery och ugnen och började bryggerier "engelsk stil" Öl som tjock och blek-öl.

Poster

Genom den andra familjemedlemmar Henri III och IV bryggeriet fortsätter att utvecklas. Dotter till Henri IV Veronique tog över på 80-talet och hon lanserat en ny öl. Ölet var lite starkare än andra och det är därför det fick avsatt namnet "straffe Hendrik (Strong Henri). År 2005 sonen tog över och återupplivade bryggeriet kraftigt och lanserade den prisbelönta Brugse Zot.

Efter en smak av öl föreslår jag en strol ett par block för att ta en närmare titt på de berömda fattighus.

Almshus

Dessa 14: e talet bostäder var välgörande institutioner, ibland som
upp av gillen att inkomma med sina äldre medlemmar, ibland som inrättades genom
änkor eller väl att göra borgare som ville se sin plats i
himlen. För detta ändamål, måste varje uppsättning almshus egen kapellet där
de åkande i fattighus skulle förväntas skicka sina
böner tack upp till himlen.

Vandringen fortsätter mot Markt och Burg Square och på vägen passerar man denna magnifika byggnad.

St Johns Hospital

Den tidigare Hospital of Saint John (13: e-14th århundradet) har en stolt åtta sekellång historia. De äldsta dokumenten kan dateras tillbaka ända till 12-talet! Här nunnor och munkar tog väl hand om pilgrimer, resenärer och sjuka.

Burg kvadrat

Burg är den mest majestätiska torget i staden. Så ta dig tid att beundra dess storhet. Huvudbyggnaden är City Hall (1376-1420), en av de äldsta stadshus i Benelux-området.

Det finns gott om restauranger och barer, hade vi en bit på Maximilian van Oostenrijk (Wijngaardplein 16). En underbar restaurang med god service och mat. Jag hade Waterzooi med kyckling. Det är en traditionell maträtt från Flandern. En gryta gjord av fisk eller kyckling, grönsaker, inklusive morötter, purjolök och potatis, örter, ägg, grädde och smör.

Waterzooi kyckling

Jag har redan smakat på öl från de Halvera Maan bryggeri.

Tripel Karmeliet

Istället går jag till en Tripel Karmeliet 8% en Abbey Tripel från Bosteels bryggeri, en blond och ganska mjuk smak. Det är en riktigt trevlig och välbalanserad Tripel erfarenhet.

Judas

Utöver detta test varför inte prova Judas 8% från Alken-Maes (Heineken bryggeriet). Detta är en belgisk strong ale med en söt och något bittery smak. Det är ganska bra och mycket bättre än förväntat från en stor bryggeri som Heineken.

Kommande veckor:
• EU har fortsatt
• I sökandet efter den bästa öl (en pågående strävan efter den perfekta pint)
• Mer fisk och skaldjur
• Ost
• Parker
• Kultur, underhållning
• Markets
• Politik

Fakta i veckan,

Dryck, Tripel Karmeliet 8%, Judas 8%

Mat: Waterzooi kyckling

Plats, De Halvera Maan bryggeri Maximilian van Oostenrijk Restaurant (Bruges)

POI: Begijnhof, Minnewater, St Johns Hospital (Bruges)

Utskriftsvänlig
Tagged , , , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , , , | Lämna en kommentar

Vecka 43

Ingen Gravatar

Ännu ett år, ett annat land och en annan stad, 2011 var en ny och intressant upplevelse för mig och min hustru. Året i Bryssel och Belgien har varit mycket positiv.

Grand Place in the evening

The New Year celebration was quite traditional here and we had some friends from Sweden over to join us.

embedded by Embedded Video

Download Video

If you like to see some serious fireworks look at this from London.

embedded by Embedded Video

YouTube Direkt

We did a city tour and saw some of the traditional sights, visited restaurants and pubs where we had carbonade flamande (Flemish beefstew in beer) at Le Cirio,

Le Cirio

Moules Frites at Chez Leon and beers at Poechenellekelder, Bon Vieux Temps, Le Bier Circus to mention a few.

Gaston and my wife

I finally got to see the Belgian Comic Strip Center (Rue de Sables 20).

Belgian Comic Strip Center

The museum is housed in a gem of Art Nouveau by the grand master himself Victor Horta (1906). Here the visitor gets a thorough view on the comic strip industry in Belgium with its long history.

Lucky Luke and my wife

Of course the classics like Tintin, Lucky Luke and the Smurfs are all to be seen. There was also an interesting exhibition on the Romanian comic strip history. A large bookshop, café and a small exhibition in Art Nouveau can be visited.

Tintin

Not far from the museum is one of Brussels wellknown pubs Le Bier Circus (www.bier-circus.be) situated, an establishment well worth a visit.

Le Bier Circus

You will find an extensive menu of beers covering Lambic, Geuze, Kriek, Framboise, Faro, Trappist, Witbier, Oud Bruinen, Honey beers and several blondes. The beer menu also includes a short desciption of the taste which will help you choose.

If you are hungry and everything is closed there is always a Pizza machine, completely automatic. I found this one at Luxembourg railway station.

Automatic pizza machine

At Beer Circus I tested “Avec les Bons Vœux de la Brasserie Dupont “ 9,5% the longest beer name I have encountered sofar. It means best wishes from Dupont brewery. The Bons Vœux is a blond top fermentation beer with refermentation in the bottle.

Bons Vœux

Since 1970, the brewery has been brewing a special beer to give as a new years present to their best clients. This Bons Vœux is coppery blond,the taste has a nice bitterness, fruity and mild. It was quite good.

Oerbeer

The next one is Oerbier 9% means original, from the spring and comes from De Dolle brewery. This beer has been brewed in small scale (5 gallons). Oerbier is brewed from no less than 6 malts. After a couple of years Oerbier tastes like it has been blended with wine … The little person on the glasses is the Oerbier man, a simple creature who holds a brewers fork in his right hand, symbolizing the work and science, but looking to the other side, the result of all this, the glass of (Oer)beer. The artwork on the poster is a wallpainting found in Spain. The beer is dark brown on the sweet side but with a floral taste that I didn't like. There is in additiono some bitterness with a taste of hop and spices.

2012 is just starting and I am really looking forward to new and exiting experiences.

Coming weeks:
• EU continued
• In search for the best beer (an on-going quest for the perfect pint)
• More seafood
• Cheese
• Parks
• Culture, Comics
• Markets
• Politics

Fakta i veckan,

Drink; Avec les Bons Vœux de la Brasserie Dupont 9,5%, Oerbier 9%

Location; Le Bier Circus (Rue de l'Enseignement, 57)

POI: Belgian Comic Strip Center (Rue de Sables 20)

Utskriftsvänlig
Tagged , | Leave a comment Postat i vecka rapporter | Tagged , | Lämna en kommentar